İzmir, eller det tidligere greske Smyrna, er en havneby i Vest-Tyrkia ved Egeerhavet. Innbyggertallet i Izmir provinsen er nesten som det er nordmenn i Norge – ca. 4 millioner.
Kebab er Tyrkia. Kebabsteder finnes det overalt i Izmir. Noen er mer besøkt enn andre. Noen har bedre kebab enn andre og noen ligger med strategisk plassert enn andre. På bildet aner vi et massivt kjøttstykke til venstre. Når dette henges opp første gangen om morgenen, er vekten 150 kilo…! Litt ut på dagen er det borte. Nytt kjøtt henges opp. Ved midnatt – når Kebabstedet stenger, er også dette spist opp. 300 kilo kebab i døgnet, bare på ett sted!
Litt mer historie: Hovednæringene er havnen, som er landets største og nest viktigste etter Istanbul. Izmir har også oljeraffineri og noe industri. NATO har også en kommandosentral i Izmir. Byen er kjent for å være svært influert av vest-europeisk kultur, og er lokalisert i nærheten av kjente turiststeder som Çeşme.
Byen tilhørte Det bysantinske rike før den ble Johanitterordenens base. Johanitterridderne ble drevet ut i 1402 av Timur Lenk, og i 1425tok ottomanerne over kontrollen av byen. Samtlige greske innbyggere ble drevet ut etter det ottomanske rikets fall i 1922 og over 100 000 ble drept.
Se forøvrig bildegalleri her: Bildegalleri